19e Verwendag, zaterdag 6 april 2019

Wat is nou het verschil tussen een Verwendag en een dagje uit? Om te beginnen worden de moeders die de dagelijkse zorg hebben voor een kind met een handicap, thuis opgehaald door een vrijwilliger die voor het gezin dan ook nog een taartje aflevert. De moeders hebben geen idee wat hen die dag te wachten staat en dat maakt het best wel spannend. Dit jaar had Tuincentrum de Schouw een hartelijke, gastvrije ontvangst verzorgd met koffie en gebak in de koffiehoek van het mooie nieuwe complex. Hoe verrassend om daar te mogen beginnen, middenin het groen. Vol verwachting kwamen de 50 moeders binnen en niet zelden volgde een innige omhelzing, blij elkaar weer te zien.

De naamspelden die de moeders ieder jaar krijgen verwijzen (bijna) altijd naar het programma van die dag. Dit jaar een A. Dat kan van alles zijn, maar niemand die het heeft geraden. Almere stond op het programma en wat was dat verrassend! Een gids die in Almere aan boord kwam heeft met buitengewoon veel enthousiasme wijken van Almere laten zien die op z’n minst ‘bijzonder’ zijn te noemen, bijvoorbeeld een duinenwijk. Duizenden zakken (van die hele grote) zand vormden de basis van de duinen met daar overheen een losse berg zand. De huizen staan dus letterlijk in de duinen. Ook de wijk met de Tiny Houses werd bezocht. Huizen die niet meer dan 50 m2 woonoppervlak mogen hebben. Zonder te worden belemmerd door een welstandscommissie zijn vrije kavels vaak bebouwd met eigenzinnige en creatieve ontwerpen!

Na deze bustour is ook nog een wandeling met gids door het stadscentrum gemaakt. Ook daar val je van de ene verbazing in de andere, zóveel is er te zien. De dames werden door de gidsen netjes afgeleverd bij het restaurant voor de lunch waarna een workshop mozaïeken volgde. Om een compleet beeld van Almere te krijgen ging de tocht aan het einde van de middag naar het stadslandgoed De Kemphaan waar een heus eigentijds waterkasteel staat met bijgebouwen die een link leggen naar het verleden. Wederom een verrassend onderdeel in het programma.

Als gebruikelijk wordt de Verwendag afgesloten met een mooi diner in Houten. Dit jaar stonden de deuren open voor een warme ontvangst bij Coco Pazzo. Het optreden van de vier dames van ‘Alles voor de buurvrouw’ maakte de dag helemaal af. Met blije gezichten werden de moeders ’s avonds weer thuis afgeleverd door de vrijwilligers. Dàt is het verschil tussen een gewoon dagje uit en de Verwendag. Het is dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren (Gemeente Houten, Kassing tours, ASR, Elise Mathilde Fonds, statiegeldactie Jumbo en AH Oude Dorp) dat deze dag, nu alweer voor de 19e keer, mogelijk is geworden.